Semne si simptome ale intoxicatiei cu oua

Sarbatorile Pascale reprezinta un bun prilej de a consuma oua, in special cele rosii pe care le spargem alaturi de cei dragi, conform traditiei.

Hristos a inviata - Primeste lumina in inima ta!

Care sunt semnele si simptomele intoxicatiilor cu oua?

Crampele abdominale

Durerile abdominale sunt acute, greu de suportat, de regula apar odata cu febra si preced diareea. Bolborismele abdominale sunt zgomotoase.

Febra, frison si transpiratii

De obicei prima apare febra, moment in care pacientul are o stare generala de rau. Apoi apare frisonul si mai tarziu transpiratiile.

Durerile de cap si crampele musculare

Durerile de cap se asociaza cu starea generala de rau. De asemnea se resimte o puternica sensibilitate dureroasa la nivelul muschilor, mici crampe musculare care se intensifica la miscarea respectivelor segmente ale corpului.

Diareea

Diareea apare dupa crampele abdominale. Acest simptom difera de la o persoana la alta. Unele persoane pot avea scaune minore, pe cand altele pot elimina scaune abundente, chiar cu sange.

Greata si varsaturile

Uneori tabloul clinic dominant poate fi reprezentat de greata si varsaturi, asociate cu febra, frison si stare generala de rau.

Este indicat sa contactati serviciile de urgenta medicala daca febra este mai mare de 39 grade Celsius sau simptomele de mai sus sunt intense.

Ouale reprezinta totodata o sursa sanatoasa de proteine, fiind recomandate la micul dejun.

Fiind bogate in nutrienti si proteine, ouale devin un mediu excelent de dezvoltare pentru multe microorganisme, fiind considerate alimente cu risc mare pentru toxiinfectiile alimentare.

Consumul de oua – ce ar trebui sa stii

Iata ce reguli ar trebui sa urmezi pentru a preveni intoxicatia cu oua:

  • cumparati oua doar din magazinele avizate;
  • verificati stampila si valabilitatea oualor;
  • verificati ouale depozitate in carton. Acestea trebuie sa fie intacte, fara crapaturi in coaja;
  • depozitati ouale in frigider in carton, imediat cum ati ajuns acasa.
  • nu spalati ouale decat imediat inainte de utilizare. Ouale prezinta la suprafata factori naturali de protectie ai embrionului;
  • ouale fierte si pastrate in frigider pot fi consumate dupa cel mult doua saptamani.

Stefania Stef

|

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s